Cyklovýlet: Čarovná cestička od Pálenice do Malženíc

Celková vzdialenosť: 6 km
Trvanie: 1,5 hodiny príjemným tempom z Pálenice do Malženíc a späť
Pre koho je vhodná: od malých detí až po seniorov, pre pešie prechádzky, beh, nordic walking a terénnejšie bicykle
Zaujímavosti na cestičke: krásne prírodné scenérie, park v Malženiciach s detským ihriskom a ihriskami pre petang, discgolf, plážový volejbal a snookball

Po tejto ceste sa dá prejsť od Pálenice až do susednej obce, do Malženíc. Najviac oceňujeme, že na cestu pre autá sa človek dostane len chvíľu a aj tento úsek je úplne bezpečný. Cyklonadšenci si tu teda môžu pravidelne užívať krásne rodinné výlety aj s menšími deťmi. A presne taký sme podnikli aj my.

Len sme opustili chodník vedúci od Pálenice a ocitli sme sa medzi dvoma farebnými kontrastami. Na pravej strane bolo zožaté pole v zlatistých lúčoch slnka a pôsobilo ako nekonečné more. Na ľavej strane sa vynáral hrebeň Malých Karpát. Najvyšší kopec Záruby sme mali ako na dlani a miestami to pôsobilo, akoby tieto kopce stáli len kúsok od nás. Nad cestičku sa nakláňali stromy a vytvárali koridor. O chvíľu sa nám pred očami odkryla celá krajina. Zastali sme a sledovali tú nádheru. Zelené pole, siluety hôr, modrá obloha a do toho všetkého znie harmonické sólo vtáčej komunity, ktorá tu žije svoj ničím nerušený život.

Na rázcestí sme sa vydali po cestičke doľava a pred našimi očami zrazu stáli stovky okrúhlych balíkov sena, ktoré úplne perfektne zapadli do čarovnej scenérie. Bicykle nás o chvíľu doviezli na cestu, ktorá spája Jaslovské Bohunice s Malženicami. Tu treba odbočiť doprava. Po asi štyristo metroch sme prišli do Malženíc a namierili sme si to miestneho parčíka Húština. Obec sa oň veľmi pekne stará, ľudia si tu môžu zahrať viaceré spoločenské hry ako plážový volejbal, petang, ale aj snooker, nie však s palicami a malými guľami na stole, ale s loptou, ktorú sa snažia kopnúť do dier na pozemnom ihrisku.

 

Cesta od Pálenice do Malženíc trvá približne 40 minút a nie je na nej výraznejšie prevýšenie. Je to skutočne pohodová trasa. Človek tu podvečer nazbiera príjemné pocity a vyvetrá si hlavu po celom dni.

Oplatí sa vyskúšať.